Mikä vertikaaliviljely?

Vyrtti on suomalainen, vastuullisesti ja lähellä tuotettu yrtti. Siinä on vahva maku, tuhti tuoksu ja sen matka viljelmältä kaupan hyllylle on lyhyt.

Vyrttien kasvatuksessa energian- ja vedenkulutus on minimoitu. Kiitos näistä ominaisuuksista kuuluu hyvälle kasvatukselle: vertikaaliviljelylle.

Me vyrttiläiset haluamme tarjota kotikokeille ja ravintoloitsijoille niin tuoreita ja maukkaita yrttejä kuin mahdollista. Lyhennämme tuoreen yrtin matkaa viljelmältä kotikeittiöihin ja ravintoloiden lautasille. Ensimmäiset Vyrtit viljellään Pirkkalassa ja ne toimitetaan uunituoreina Pirkanmaan alueen ruokakauppoihin ja ravintoloille.

Vertikaaliviljellyssä Vyrtti-yrtissä on paljon hyvää, mutta mitä vertikaaliviljely onkaan ja miten se eroaa tavallisesta kasvihuoneviljelystä? Vertikaaliviljely on vielä melko uusi, ympäristöä säästävä korkean automaation viljelytapa, jonka ennustetaan muuttavan ruoantuotannon tulevaisuutta.  

Vyrtit kasvavat Pirkkalassa lämpöeristetyssä hallissa kuudessa kerroksessa. Vyrtit viljellään resurssitehokkaasti. Vyrttien viljelyssä ei tarvita kaukolämmöllä tai biomassalla tuotettua lämmitysenergiaa lainkaan, vaan kasvit hyödyntävät energiatehokkaiden LED-valaisimen tuottaman lämmön. Näin toimien Vyrttien kokonaisenergiankulutus kasvuvaiheessa on minimoitu.

Vyrtti-yrttien koti on Tuoretarha Oy:n vertikaaliviljelylaitos Pirkkalassa. Siellä ne kasvavat kuudessa kerroksessa LED-valojen loisteessa.

Säästää energiaa ja vettä

Vyrtin viljelyssä käytetään myös kasteluvettä säästäen. Tiesitkö, että kaikesta kasvin kasteluvedestä vain noin 5 % on sitoutuneena kasviin? Lopun veden kasvi on kasvun aikana haihduttanut ympäröivään ilmaan. Meillä Vyrttien kasvuvaiheessa haihduttama vesi kerätään talteen, eikä sitä tuuleteta pihalle. Kerätty vesi hyödynnetään uudelleen kastelussa. Näin toimien säästämme vettä ja hyödynnämme myös ylijäävät ravinteet uudelleen kierrättämällä kasteluun. Vain 5 % vettä poistuu Vyrttisi mukana kierrosta.

Vaikka meillä on mahtava tiimi ammattitaitoisia ja sinua ilolla palvelevia vyrttiläisiä töissä, on Vyrttien viljelyssä käytössä myös paljon automatiikkaa, mikä vähentää käsin tehtävän työn määrää rutkasti. Tämä mahdollistaa resurssitehokkuuden myös työn määrässä ja pienentää kontaminaatioriskiä.

Kun viljelyolosuhteet ovat optimoitu ja ne pystytään pitämään tasaisina, voidaan vaikuttaa myös yrtin säilymiseen ja makuun positiivisesti.

Vahvempi maku ja pidempään tuore

Vertikaaliviljely mahdollistaa yrttien tasaisen ja korkean laadun niin maun, tuoksun kuin rakenteen suhteen. Kun viljelyolosuhteet ovat optimoitu ja ne pystytään pitämään tasaisina, voidaan vaikuttaa myös yrtin säilymiseen ja makuun positiivisesti.

Me vyrttiläiset olemme hyödyntäneet kasvihuoneissa hyviksi havaittuja viljelykäytäntöjä ja tuoneet lisäksi vertikaaliviljelyn mahdollistamat lisäkeinot käyttöön. Kasvualustana käytämme ammattiviljelyyn suunniteltua kotimaista turve-rahkasammal-seosta. Käyttämämme siemenet tuotetaan Euroopassa tarkkojen laatukriteerien mukaisesti. Pyrimme minimoimaan muovin käyttöä kaikessa toiminnassa viljelystä pakkauksiin.

Säästämme vettä ja energiaa sekä pyrimme mahdollisimman suoraan toimitusketjuun, jotta tuotteen logistiikan aiheuttamat päästöt ovat mahdollisimman pienet. Lyhyet toimitusketjut mahdollistavat myös tuoreuden: tuote ei viivy matkalla pitkään. Vyrtti-tuotteilla on Sirkkalehti-sertifiointi, jota saa käyttää vain Suomessa viljellyt, ekstra- ja ykkösluokan puutarhatuotteet.