Usein kysytyt kysymykset
Vertikaaliviljely on monelle aika uusi juttu ja se herättää paljon kysymyksiä. Se on ihan ok ja siksi keräsimme valmiiksi vastauksia muutamaan mieltä usein askarruttavaan kysymykseen. Jos päätä rapsututtaa jonkin asian kanssa vielä tämänkin sivun jälkeen, laita meille viestiä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin!
Mitä on vertikaaliviljely?
Vertikaaliviljely on vastuullinen, energiatehokas ja korkean automaatiotason viljelymuoto, jossa energian ohella vesi ja ravinteet mitoitetaan kullekin kasville sopiviksi. Veden ja lannoitteiden kierto on suljettu ja energian uudelleenkäyttö on osin mahdollista. Vertikaaliviljelyssä kasvit kasvavat kontrolloidussa ympäristössä useassa kerroksessa LED-valojen alla.
Tarkoin kontrolloitu viljely-ympäristö mahdollistaa yrttien tasaisen laadun ja maun, kun luonnon erilaiset ja vaihtelevat sääolosuhteet, kuten lämpö, valo ja kosteus, eivät vaikuta viljelyyn. Lajikevalinnat ja optimoidut vesi-, valo- ja ravinneannostelut antavat yrteille vahvemman maun ja runsaamman rakenteen.
Eivätkö kasvit tarvitse auringon valoa?
Kasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen. Yhteyttämisessä kasvi muuntaa valon säteilyenergian kemialliseksi energiaksi. Kasvisolut ja yhdisteet, kuten vitamiinit, syntyvät osana kasvin elintoimintoja tämän kemiallisen energian avulla.
Kasvin näkökulmasta valon lähteellä ei ole merkitystä, kunhan se on riittävän voimakasta ja tarjolla on sopivia aallonpituuksia. Yhteyttämiseen kasvit käyttävät nykytutkimuksen mukaan valon aallonpituuksia välillä 400-700 nanometriä, ja tehokkaimmin tältä väliltä kasvit hyödyntävät punaista (630-700 nm) ja sinistä valoa (450-490 nm). Esimerkiksi auringonvalo sisältää aallonpituuksia välillä 280-2800 nanometriä, joten suuri osa auringonvalosta ja sen säteilyenergiasta menee kasvien yhteyttämisen näkökulmasta hukkaan. Niin kutsuttu näkyvä valo, eli aallopituudet, jotka ihmissilmä pystyy havaitsemaan, asettuvat välille 380-780 nm.
Nykyinen LED-teknologia mahdollistaa valon spektrin tarkan säätelyn, mikä onkin tehnyt LEDeistä erittäin energiatehokkaan valonlähteen yhteyttämiselle. Sen avulla Vyrtit kylpevät kauniin purppurassa valossa kasvaessaan.
Eikö vertikaaliviljely vie kamalan paljon energiaa?
Kasvi tarvitsee aina kasvuunsa energiaa, sekä lämpö- että valoenergiaa. Vyrtit kasvavat teknologialla, jossa led-valaisinten tuottama energia riittää sekä valo- että lämpöenergiaksi, kun tuotantotila on eristetty huolella. Näin ollen viljelmää ei tarvitse erikseen lämmittää kaukolämmöllä tai biopolttoaineiden avulla, kuten kasvihuoneissa. Yli jäävä lämpö kerätään talteen ja voidaan hyödyntää vielä uudelleen esimerkiksi toimistojen lämmityksessä.
Miten vertikaaliviljely eroaa perinteisestä kasvihuoneviljelystä?
Vertikaaliviljelyssä kasvien kasvuvaiheessa haihduttama vesi kerätään talteen, eikä sitä tuuleteta pihalle. Kerätty vesi hyödynnetään uudelleen kastelussa. Näin toimien säästyy vettä ja myös ylijäävät ravinteet hyödynnetään uudelleen kierrättämällä ne kasteluun.
Vertikaaliviljelyssä hyödynnetään automatiikkaa, mikä vähentää käsin tehtävän työn määrää rutkasti. Tämä mahdollistaa resurssitehokkuuden myös työn määrässä ja pienentää kontaminaatioriskiä.
Kasvit käyttävät hiilidioksidia kasvuvoimana niin luonnossa kuin viljelmälläkin. Vertikaaliviljelmässä tuotantotila on eristetty ja hiilidioksiditasot saadaan pidettyä optimaalilla tasolla, pienellä kulutuksella.
Millä tavoin Vyrtti-tuotteet ovat erilaisia kuin muut?
Vyrttien viljelyssä pystytään pitämään viljelyolosuhteet hyvin tasaisina, eikä kasvin kasvua haittaa vaihtelevat ulko-olosuhteet, kuten avomaalla ja kasvihuoneessa. Tämä mahdollistaa tasapainoisen kasvun ja ravinteiden oton, mikä näkyy myös aromeissa ja kasvin ulkomuodossa.
Mistä Vyrtti-tuotteita saa ostettua?
Alkuvaiheessa Vyrttejä löytyy Pirkanmaan alueen ruokakaupoista. Ilmoitamme uusista myyntipisteistä verkkosivuillamme ja somekanavissamme! Mikäli olet kiinnostunut ottamaan Vyrttejä valikoimiisi, olethan yhteydessä meihin info@vyrtti.fi.
Missä Vyrtit kasvatetaan?
Vyrttien koti on Tampereen kupeessa Pirkkalassa, kuusikerroksisessa viljelmässä.
Tuleeko Vyrtti-valikoimaan lisää tuotteita?
Tällä hetkellä Vyrttejä on seitsemän erilaista: basilika, tilli, korianteri, persilja, ruohosipuli, timjami ja minttu. Kehitämme Vyrtti-valikoimaa jatkuvasti ja pyrimme tuomaan myös uutuuksia tarjolle. Otamme siis mielellämme toivomuksia vastaan!
Voiko Vyrtti-farmille tulla käymään tutustumisretkelle?
Pyrimme pitämään tuotantotilat mahdollisimman puhtaina ja estämään kasvitautien ja -tuholaisten pääsyn viljelmälle. Siksi vierailuja ei valitettavasti järjestetä. Kurkistuksen tarhaan saat kuitenkin somekanaviemme kautta!